Yunanistan'da konuşulan diller - Vikipedi

Yunanistan'da konuşulan diller
ResmiYunanca (ulusal ve devlet dili)
AnaYunanca
YerliYunanca'nın lisanları
AzınlıkArnavutça,Türkçe,Rusça,Romanca,Bulgarca,Makedonca,Ermenice
Yabancıİngilizce,Almanca,İtalyanca,Fransızca

Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.

Modern Yunanca[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern Yunanca (Νεοελληνική γλώσσα) Yunanistan Cumhuriyeti'nin tek resmi dilidir ve nüfusun yaklaşık %99,5'i tarafından konuşulmaktadır. (Yaklaşık 11.100.000 kişi)[1]

Kapadokya Yunancası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapadokya Yunancası (Καππαδοκικά) aslen Kapadokya'da konuşulan ve 1920'lerden beri Yunanistan'da konuşulan bir Helen dilidir. Çok az konuşmacıya sahip ve daha önce neslinin tükendiği düşünülüyordu. Kapadokyalılar hızla Standart Modern Yunancaya geçtiler ve dillerinin 1960'lardan beri yok olduğu düşünülüyordu.

Girit Yunancası[değiştir | kaynağı değiştir]

Girit Yunancası, Girit adasında ve Yunan diasporasında 500.000'den fazla kişi tarafından konuşulmaktadır. Yazılı dilde nadiren kullanılır ve Standart Yunancadan diğer çeşitlerden çok daha az farklıdır. Girit lehçesi, Girit adasındaki Girit Rumlarının çoğunluğu tarafından ve ayrıca başta Atina olmak üzere büyük Yunan şehirlerine ve Osmanlı dönemindeki Giritli Rum Müslümanların yerleştiği bölgelere yerleşmiş birkaç bin Giritli tarafından konuşulmaktadır.

Kıbrıs dili[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs Rumcası (Κυπριακή διάλεκτος) Kıbrıslı Rumlar tarafından konuşulur, Kıbrıs'ta yaklaşık 659.115 (2011'de) ve birçoğu birçok Yunan şehrine yerleşmiştir ve Avustralya, Kanada ve Amerika dahil dünyanın birçok yerinde toplam 1.20 milyon konuşmacıya sahiptir.

Yunan İşaret Dili[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan İşaret Dili (Ελληνική Νοηματική Γλώσσα), Yunan sağır topluluğunun işaret dilidir. Yasal olarak Yunanistan'daki Sağır Topluluğunun resmi dili olarak kabul edilmiştir ve 1986'da yaklaşık 42.000 imza sahibi (12.000 çocuk ve 30.000 aktif yetişkin kullanıcı) tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Azınlık Dilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Modern Yunanca konuşan kişi sayısı". 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.