Саксен-Кобург-Гота — Вікіпедія

Саксен-Кобург-Гота
ПрапорГерб
Дата створення / заснування 1826
Посада керівника організації Duke of Saxe-Coburg and Gothad
Офіційна мова німецька
Континент Європа
Країна  Німецька імперія
Столиця Кобург і Гота
Адміністративна одиниця Німецький союз
Форма правління конституційна монархія і монархія
Член у Німецький союз
Кількість населення 242 000 осіб
Адміністративно-територіально поділяється на Duchy Saxony-Gothad, Saxe-Coburg-Saalfeldd
Час/дата припинення існування 1918
Площа 1977 км²
Мапа розташування
Категорія мап на Вікісховищі d
CMNS: Саксен-Кобург-Гота у Вікісховищі

Са́ксен-Ко́бург-Го́та (рідко Са́ксен-Ко́бург і Го́та; нім. Sachsen-Coburg und Gotha) — держава, що існувала з 1826 по 1918 рік на території Німеччини, і складалась з герцогств Саксен-Кобург і Саксен-Гота, що знаходились в особистій унії.

Герцогство[ред. | ред. код]

Герцогства Саксен-Кобург і Саксен-Гота керувались Ернестською лінією династії Веттінів. В 1826 році після смерті останнього герцога Саксен-Гота-Альтенбург, що не мав спадкоємців, герцогство Саксен-Гота повинно було відійти Ернсту I, герцогу Саксен-Кобург-Заальфельдському.

Ернст I помер в 1844 році після чого на трон вступив його син Ернст II. Під час його правління герцогство уклало з Пруссією військову конвенцію (1862), а пізніше воювало на стороні монархії Гогенцоллернів в австро-прусській війні 1866—1867 років.

В 1893 році Ернст II помер не маючи нащадків, тому герцогство було передане потомкам Альберта Саксен-Кобург-Готського, чоловіка королеви Вікторії, брата Ернста. Конституція герцогства виключала можливість наслідування престолу королем Великої Британії і його прямими нащадками. Тому принц Уельський Едуард відмовився від права на престол герцогства на користь свого молодшого брата Альфреда, герцога Единбургського. Син Альфреда та Марії Олександрівни, також Альфред, вчинив самогубство в 1899 році, і після смерті герцога в 1900 на трон сів його шістнадцятирічний племінник, герцог Олбані Карл Едуард. До повноліття Карла Едуарда в 1905 герцогством керував наслідний принц Гогенлое-Лангенбурсьский. Після Першої світової війни парламент Великої Британії прийняв закон, згідно з яким герцог був позбавлений усіх британсьих титулів за участь у військових діях проти Об'єднаного Королівства.

Карл Едуард правив до 18 листопада 1918, коли його скинула Листопадова революція. Після цього Саксен-Кобург та Саксен-Гота стали окремими державами в складі Веймарської республіки, які стали незабаром частиною: Саксен-Кобург — Баварії, а Саксен-Гота, об'єднавшись з іншими малими державами, — Тюрингії.


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]