نادر مختاری - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نادر مختاری
زادهٔ۶ بهمن ۱۳۶۳
درگذشت۲۹ شهریور ۱۳۹۹ (۳۵ سال)
علت مرگاصابت باتون و شکنجه
آرامگاهبهشت سکینه کرج
ملیتایرانی
شناخته‌شده برایکشته شدن در ارتباط با
اعتراضات آبان ۱۳۹۸ ایران

نادر مختاری (زادهٔ ۶ بهمن ۱۳۶۳ – درگذشتهٔ ۲۹ شهریور ۱۳۹۹) از بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ ایران بود.[۱][۲][۳][۴][۵][۶][۷][۸][۹][۱۰]

بازداشت و درگذشت[ویرایش]

نادر مختاری از معترضان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ در مهرشهر کرج بود. او از ۲۴ آبان مفقود شده بود، خانوادهٔ او ۲۰ آذر ۱۳۹۸، وی را در حالی که در کما بود و به‌شدت شکنجه شده بود، با سر و صورت و دست‌های شکسته، در بیمارستان شهدای هفت تیر شهر ری شناسایی و پیدا کردند.[۱][۱۱]

او به‌علت اصابت ضربات باتون در اعتراضات و وخامت اوضاع جسمی چند ماه در کما بود. وی قبل از نوروز ۱۳۹۹ بهوش آمد و برخلاف نظر پزشکان متخصص و خانواده، بلافاصله توسط مأموران امنیتی به بازداشتگاه منتقل و در بهداری زندان تهران بزرگ، با وضعیتی وخیم بستری و زندانی شد. نادر مختاری که به علت شکنجه، اصابت ضربات باتون و شکستگی‌های متعدد، دچار تراکستومی و آسیب گسترده مغزی شده بود در ۲۹ شهریور ۱۳۹۹، در زندان درگذشت. پیکر او ۱ مهر ۱۳۹۹ در بهشت سکینه کرج به خاک سپرده شد.[۱۲][۱۳]

حواشی[ویرایش]

  • نادر مختاری تراکستومی شده بود و از طریق لوله Ng به او غذا داده می‌شد.[۱۲]
  • خانواده مختاری تنها در آذر ۱۳۹۸ موفق به ملاقات فرزندشان در بیمارستان شهدای هفت تیر شهرری شدند و در تمام دوران زندان، اجازهٔ ملاقات با او را نداشتند.[۱۲]
  • خانواده مختاری برای اطلاع‌رسانی و دادرسی مرگ فرزندشان، تهدید شده و از هرگونه مصاحبه منع شدند.[۱۲]
  • وکلای نادر مختاری اجازهٔ پیگیری پرونده، ملاقات با او و دادرسی را نداشتند.[۱۲]
  • مأموران امنیتی تمام هزینه‌های درمان نادر مختاری را از خانواده‌اش گرفتند.[۱۴]
  • مهر ۱۳۹۹، تصاویر دلخراشی از وضعیت جسمی نادر مختاری و اسناد بستری بودن او در بیمارستان، در رسانه‌ها منتشر شد.[۴]
  • وزارت امور خارجه آمریکا، ضمن تسلیت به خانوادهٔ نادر مختاری، کشته شدن این زندانی سیاسی را محکوم کرد. این وزارتخانه در حساب توییتر فارسی خود نوشت:[۱۵]

    «رژیم ایران قربانی دیگری گرفت. نادر مختاری پس از ضرب‌وشتم توسط نیروهای امنیتی در اعتراض‌های آبان ۹۸، به مدت ۴ ماه به کما رفت. رژیم به‌جای سپردن وی به خانواده‌اش، او را به بازداشتگاه کهریزک فرستاد؛ جایی که او درگذشت.»

  • ۱ مهر ۱۳۹۹، مرکز رسانه قوه قضائیه در یک اطلاعیه و حشمت‌الله حیات‌الغیب، مدیر کل زندان‌های استان تهران در مصاحبه‌ای، عنوان کردند که «نادر مختاری از سال ۱۳۹۴ در زندان بوده و اساساً در آبان ۹۸، در حال سپری کردن دوران محکومیت خود به جرم سرقت بوده و در اغتشاشات حضور نداشته‌است.» آن‌ها علت مرگ نادر مختاری را ابتلا به بیماری عنوان نموده و به کما رفتنش در اثر ضربات باتون را کذب خواندند.[۱۶][۱۷][۱۸]
  • پس از این اظهارات، یکی از نزدیکان نادر مختاری گفت: «نادر هیچ‌گاه از سال ۹۴ تا امروز زندان نبوده و تمام این دروغ‌های بی‌شرمانه برای فرار از شکنجه و کشتن نادر مختاری است. آبان ماه ۱۳۹۸ زمان بازداشت نادر است و او از سرکار به خانه بازمی‌گشته!... نادر به بدترین شکل شکنجه شده‌بود، نادر پوست و استخوان شده‌بود، سرش ورم کرده بود، تمام دندان‌هایش را شکسته بودند، دستش را شکسته بودند و آن را گچ نگرفته بودند و دستش به‌صورت کج جوش خورده بود!...»[۱۲][۱۹][۲۰]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «زمانی که نادر مختاری در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان شهدای هفت تیر شهرری بستری بود «سایت خبری تحلیلی کلمه». www.kaleme.com. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ اكتبر ۲۰۲۰. دریافت‌شده در 2020-10-02. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  2. «مرگ نادر مختاری، از معترضان آبان در بازداشتگاه کهریزک «سایت خبری تحلیلی کلمه». www.kaleme.com. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اكتبر ۲۰۲۰. دریافت‌شده در 2020-10-02. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  3. «یکی از معترضان آبان ۹۸ «در بازداشتگاه کهریزک جان باخت»». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ «ابعاد تکان دهنده پرونده نادر مختاری». Manoto TV. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  5. «مرگ یکی از معترضان آبان ۱۳۹۸ در بازداشتگاه کهریزک». IranWire | خانه. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  6. نت، العربیة (۲۰۲۰-۰۹-۲۲). «کشته شدن یکی از معترضان آبان ماه 98 ایران بعد از مدت‌ها بیهوشی». العربیة نت. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  7. «جان باختن نادر مختاری، از معترضان آبان در بازداشتگاه کهریزک». شبکه جهانی کلمه. ۲۰۲۰-۰۹-۲۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  8. «نادر مختاری آبان ۹۸ بازداشت و زیر شکنجه کشته شد». www.iran-emrooz.net. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  9. «زجر کش کردن نادر مختاری از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۹۸ در زندان کهریزک». جوانه ها. ۲۰۲۰-۰۹-۲۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  10. "خبرگزاری هرانا | قوه قضائیه از مرگ یک زندانی خبر داد - خبرگزاری هرانا" (به انگلیسی). Retrieved 2020-10-02.
  11. Welle (www.dw.com)، Deutsche. «کشته شدن یکی از معترضان آبان ماه در کهریزک | DW | 22.09.2020». DW.COM. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  12. ۱۲٫۰ ۱۲٫۱ ۱۲٫۲ ۱۲٫۳ ۱۲٫۴ ۱۲٫۵ «وقتی می‌گویید ضربه باتوم کذب محض است مشخص کنید چرا نادر در آن تاریخ در بیمارستان و در بخش مراقبت‌های ویژه بخاطر ضربه به سر و شکستی‌های متعدد در بیمارستان بستری بوده‌است؟». کلمه. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ اكتبر ۲۰۲۰. دریافت‌شده در 2020-10-02. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  13. «نادر مختاری در بهشت سکینه به خاک سپرده شد». www.iran-emrooz.net. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۳.
  14. لندن، کیهان (۲۰۲۰-۰۹-۲۵). «نادر مختاری بر اثر شکنجه توان راه‌رفتن و تکلم کامل را از دست داده بود». KayhanLondon کیهان لندن. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  15. «آمریکا قتل نادر مختاری، معترض ایرانی را محکوم کرد». ایران اینترنشنال. ۲۰۲۰-۰۹-۲۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  16. «توضیحات قوه قضاییه دربارهٔ «نادر مختاری»». ایسنا. ۲۰۲۰-۰۹-۲۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  17. «قوه قضاییه: نادر مختاری که در زندان درگذشت، در اعتراضات آبان ۹۸ حضور نداشت». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  18. «قوه قضائیه ایران با تأیید مرگ نادر مختاری در زندان، ارتباط او با اعتراضات آبان را رد کرد». BBC News فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  19. «یکی از نزدیکان نادر مختاری: دروغ‌های قوه قضاییه بی‌شرمانه و برای فرار از قبول مسئولیت شکنجه و کشتن است». ایران اینترنشنال. ۲۰۲۰-۰۹-۲۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.
  20. «دروغ‌های بزرگ دربارهٔ مرگ معترضان در زندان‌ها؛ خودکشی کرد، اعتیاد داشت، بیمار بود». IranWire | خانه. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۰-۰۲.