Manna Krallığı - Vikipedi

Manna Krallığı
Manna Krallığı
Milattan önce 843-Milattan önce 590
Manna Krallığı Haritası
Manna Krallığı Haritası
Başkentİzirtu
Resmî dil(ler)Manna dili
Resmî din
Politeizm
HükûmetMonarşi
Tarihçe 
• Kuruluşu
Milattan önce 843
• Dağılışı
Milattan önce 590
Ardıllar
Medya Devleti
Günümüzdeki durumuAzerbaycan Azerbaycan

Gürcistan Gürcistan
Türkiye Türkiye
Irak Irak

Ermenistan Ermenistan

Manna devleti (AzericeManna dövləti),(Akadca: Mannai), Minni veya Manas — MÖ IX yüzyıldan MÖ VI yüzyıla kadar tarihi Azerbaycan topraklarında, günümüz Güney Azerbaycan'ın kuzeybatısında Urmiye Gölü'nün kıyısında kurulmuş eski bir devlettir. Manna, yazılı kaynaklarda bahsedilen ilk merkezi devlet olarak kabul edilir. Başkenti İzirtu şehridir. Manna devleti, eski geleneklere sahip bir bölgede, eski tarihin çok geniş bir döneminde ekonomik ve kültürel açıdan önde gelen bir bölgede ortaya çıkmıştı. Manna, MÖ III-II binyıllarda bu bölgede var olmuş Kuti, Lullubi, Turukki kabilelerinin ve diğer kabilelerin doğrudan mirasçısıydı. Manna devleti MÖ. 615-613 yılları arasında Medya devletine katılmıştır[1][2][3].

Manna isminin kökeni

[değiştir | kaynağı değiştir]

Manna'nın adı ve ilk hükümdarı Udaki'nin adı çivi yazılı kaynaklarda ilk kez MÖ. 843 yılında III. Şalmanezer'in kitabesinde geçmektedir. Genellikle, Asurlular Manna'yı "Manneyler ülkesi" (Manne Ülkesi), Mannaş, Urartular ise Manna ülkesi olarak belirtmişlerdir[4].

S. Kaşkay, Manna adının yerli bir isim olduğunu belirtir. Bu adın başlangıçta Urmiye Gölü civarındaki kabilelerden birine ait olduğu, sonrasında Mannalıların bu adı genişleterek tüm devlete yayıldığı tahmin edilmektedir. III. Şalmanezer'in hükümdarlığının 16. yılında (MÖ 843) yapılan bir seferden bahsedilirken, Asurluların Manna topraklarına ulaştıkları ancak Manna devletine saldırı veya haraç alımına dair bir şeyden bahsedilmediği belirtilir. Asurluların Manna'yı istila edemedikleri ya da sadece Manna'nın sınırlarına kadar ilerleyip yollarını değiştirerek komşu Allarabiya ülkesine yöneldikleri olasıdır[5]. MÖ 829 yılı kayıtlarında Manna'nın adı tahrip edilmiş ülkeler arasında geçmektedir. III. Şalmanezer yaşlanmıştı ve Asur ordularını bu kez komutan Dayan-Aşşur yönetiyordu. Asur kitabesinde şöyle yazılmıştır:

"Manna'lı Udaki'nin yerleşimlerine yaklaştım. Manna'lı Udaki, silahlarımın parıltısından dehşete kapıldı ve canını kurtarmak için hükümdar şehri Zirta'yı terk etti. Onun peşine düştüm. Sayısız miktarda sığırını, koyunlarını, mülkünü aldım. Şehirlerini harap ettim, yıktım, ateşe verip yaktım."

  1. ^ "Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland, Том 14". Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. 
  2. ^ "The Cambridge History of Iran". Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. 
  3. ^ "История Азербайджана". Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. 
  4. ^ "Iran from the Earliest Times to the Islamic Conquest". Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. 
  5. ^ "Archaeology". Erişim tarihi: 25 Eylül 2024.