جغرافیای مجارستان - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

جغرافیای مجارستان
قارهاروپا
ناحیهاروپای مرکزی
مختصات۴۷°۰۰′ شمالی ۲۰°۰۰′ شرقی / ۴۷٫۰۰۰°شمالی ۲۰٫۰۰۰°شرقی / 47.000; 20.000
بالاترین نقطهکوه کِکِش
پایین‌ترین نقطهتیسا
بلندترین رودتیسا
بزرگ‌ترین دریاچهدریاچه بالاتون

مجارستان (به انگلیسی: کشوری )در اروپای مرکزی بوده که پایتخت آن بوداپست است. مساحت آن ۹۳۰۳۰ کیلومتر مربع است و جمعیتی بالغ بر ۹/۳ میلیون نفر دارد[۱]

توپو و بیش ازر9افی[ویرایش]

آب و هوا[ویرایش]

آب و هوای مجارستان معتدل است. در این کشور زمستان های سرد و مرطوب و تابستان های گرم با بارش های مکرر تجربه می شود. سه منطقه اقلیمی: قاره ای، اقیانوسی و مدیترانه ای بر شرایط کشور تأثیر می گذارد[۲]

آب‌نگاری[ویرایش]

تنوع زیستی[ویرایش]

تقسیمات کشوری[ویرایش]

شهرستان‌های مجارستان

مجارستان از ۱۹ شهرستان تشکیل شده‌است به علاوه بوداپست که متعلق به هیچ شهرستانی نیست و مستقل است. شهرهای مهم مجارستان شامل دبرتسن، میشکولتس، سگد، پچ و دیور هستند.

نقشه توپوگرافی مجارستان.

مرزهای مجارستان کنونی پس از پایان جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری اتریش-مجارستان تثبیت شد. مرزهای مشترک مجارستان با دیگر کشورها جمعاً ۲۲۵۸ کیلومتر است. در شمال با جمهوری اسلواکی ۵۱۵ کیلومتر مرز مشترک دارد. در شرق آن کشور رومانی با ۴۴۳ کیلومتر مرز مشترک قرار دارد. همچنین در شمال‌شرقی مجارستان جمهوری اوکراین با ۱۰۳ کیلومتر مرز مشترک قرار دارد. در جنوب نیز کشور مجارستان با جمهوریهای پیشین یوگسلاوی (صربستان ۱۵۱ کیلومتر، کرواسی ۳۲۹ کیلومتر و اسلوونی ۸۲ کیلومتر) مرز مشترک دارد. در غرب مجارستان کشور اتریش با ۳۶۶ کیلومتر مرز مشترک جای گرفته‌است.

مساحت مجارستان ۹۳٬۰۳۰ کیلومتر مربع است. این کشور از شمال به جنوب ۲۵۰ کیلومتر و از شرق به غرب ۵۲۴ کیلومتر طول دارد. کشور مجارستان کشوری مسطح با دشت‌هایی در حوزه کارپات است که توسط رود بزرگ دانوب به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده‌است. مجارستان در حوزه اروپای مرکزی قرار دارد و دارای آب و هوایی معتدل می‌باشد. تابستانها در این کشور نسبتاً گرم با رطوبی متوسط است و در این فصل دشت‌های مرکزی، افزایش شدیدی دارد. مجارستان دارای زمستان‌هایی با بارندگی زیاد و هوایی سرد است. بلندترین نقطه مجارستان کوه کِکِش در رشته کوهای ماترا است که ۱۰۱۴ متر ارتفاع دارد.

دو رود مهم از جنوب (صربستان) وارد مجارستان می‌شود، رود دانوب که با گذر از بوداپست، پایتخت مجارستان راه شمال و شمال غرب را طی می‌کند و به اسلواکی و اتریش می‌رود و دیگری رود تیسا که آن هم از جنوب وارد مجارستان شده و راه شمال شرق را درپیش می‌گیرد و وارد اوکراین می‌شود. دریاچه‌ای نیز به نام دریاچهٔ بالاتون در غرب مجارستان قرار دارد. مجارستان دارای حالت دشت مانند و صاف بوده و دارای خاک حاصلخیزی نیز می‌باشد.

از مهمترین شهرهای مجارستان می‌توان به، دبرتسن ۲۰۵ هزار نفر، میشکولتس ۱۷۸ هزار نفر، سگد ۱۶۳ هزار نفر، پچ ۱۵۸ هزار نفر و گیور ۱۲۹ هزار نفر اشاره کرد. بوداپست از دو بخش بودا و پست تشکیل شده که اولی در کرانهٔ باختری (سمت راست) رود دانوب و دومی در سمت خاوری این رود واقع شده‌اند. شهر پچ که یکی از بزرگترین شهرهای کشور مجارستان می‌باشد پایتخت فرهنگی اروپا بوده و همچنین این شهر هر ساله پذیرای دانشجویان زیادی از دیگر کشورها است.

شهرهای مهم[ویرایش]


رتبه شهر جمعیت رتبه شهر جمعیت
Debrecen
دبرتسن
Szeged
سگد
1 بوداپست 1,757,618افزایش 11 سولنوک ۷۲٬۷۸۶
2 دبرتسن 203,914 12 تاتابانیا ۶۶٬۷۹۱
3 سگد 162,593افزایش 13 ارد ۶۳٬۹۹۳
4 میشکولتس 159,554 14 کاپشوار ۶۳٬۷۴۲
5 پچ (شهر مجارستان) 145,985 15 شپرن 61,780افزایش
6 دیور 129,372افزایش 16 وسپرم ۶۰٬۷۶۱
7 نیردی‌هازا 118,125 17 بِکِش‌چابا ۶۰٬۳۳۴
8 کچکمت 111,836 18 زالائگرسگ ۵۸٬۹۵۹
9 سکش‌فهروار 98,673 19 اگر ۵۴٬۶۰۹
10 سومبات‌هی 77,866 20 نادْیْ‌کانیژا ۴۸٬۲۴۱

رودخانه و دریاچه[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Hungary Population (2023) - Worldometer". www.worldometers.info (به انگلیسی). Retrieved 2023-04-30.
  2. "World Bank Climate Change Knowledge Portal". climateknowledgeportal.worldbank.org (به انگلیسی). Retrieved 2023-04-30.

پیوند به بیرون[ویرایش]