Kayserispor

Mondihome Kayserispor
Kayserispor
Naam Yukatel Kayserispor Kulübü
Bijnaam Anadolu Kaplanı (De Tijger van Anatolië)
Stamnummer 000071[1]
Opgericht 1966
Plaats Kayseri
Stadion Kayseri Kadir Hasstadion[1]
Capaciteit 32.864[1]
Complex Karpuzatan trainingscentrum
Voorzitter Vlag van Turkije Ali Çamlı
Technisch directeur Vlag van Turkije Murat Duman
Trainer Vlag van Turkije Burak Yılmaz
Kapitein Vlag van Griekenland Dimitrios Kolovetsios
(Hoofd)sponsor Vlag van Turkije Istikbal[2]
Kledingmerk Vlag van Verenigde Staten Nike
Competitie Vlag van Turkije Süper Lig
Vlag van Turkije Turkse Beker
Prijzen Beker van Turkije 1x (2008)
Website kayserispor.org.tr
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2023/2024
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Mondihome Kayserispor Kulübü is een professionele voetbalclub uit de Turkse stad Kayseri.[1] De clubkleuren zijn rood-geel en de club speelt zijn wedstrijden in het in 2009 geopende Kayseri Kadir Hasstadion, ook wel het RHG Enertürk Enerji Stadion genoemd vanwege een sponsordeal van de club met een voorloper op het gebied van groene energie.[1] De aartsrivaal van Kayserispor is Sivasspor uit de naburig gelegen provincie Sivas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Erciyes-berg waar het clublogo aan is ontleend, gezien vanuit Cappadocië. Er zijn wintersportfaciliteiten op de berg die bereikbaar zijn vanuit Kayseri.
Kayseri ligt in Centraal-Anatolië.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester Osman Kavuncu en premier Adnan Menderes spraken de gedachte uit dat er één club moest zijn die de stad zou vertegenwoordigen. Met de bouw van het Kayseri Atatürkstadion was er al een stadion beschikbaar. Pas onder het bewind van bondsvoorzitter Orhan Şefik Apak werd er in 1965 een campagne gelanceerd om voetbal over heel Turkije te promoten. De fusie tussen Erciyesspor, Sanayispor en Orta-Anadoluspor leidde op 1 juli 1966 tot de oprichting van het huidige Kayserispor. Als logo diende de berg Erciyes tegen een blauwe achtergrond met daaronder geel en rode kleuren, overgenomen van het in de fusie opgegane Erciyesspor, die later opnieuw opgericht zou worden als jeugdopleiding voor Kayserispor.[3]

Oprichters[bewerken | brontekst bewerken]

  • İsmet Askeram
  • Alpay Aktan
  • İbrahim Bamyacıoğlu
  • Mehmet Ali Berkman
  • Hüseyin Birkan
  • Şaban Cenkçi
  • Mehmet Çetinkayalı
  • Aydemir Doğan
  • Samim Gavremoğlu
  • Rıfat Gönen
  • Seyfi Gözübüyük
  • Rauf Işıldar
  • Naci İmamoğlu
  • Hayri Karahisarlı
  • Osman Kavuncu
  • Saadettin Kızıklı
  • Mehmet Özateş
  • Mücait Pekçetinkaya
  • İhsan Sahil
  • Necdet Soner
  • Ercüment Vanoğlu
  • Haşmet Yıldız

Pieken en dalen[bewerken | brontekst bewerken]

Kayserispor begon de professionele competitie in het seizoen 1966–67 in de tweede Turkse divisie. Erdoğan Gürhan was de eerste trainer van de club die voor een bedrag van 1500 TL werd vastgelegd. In het eerste seizoen nam Kayserispor deel in de rode groep. Yener tekende in de 17e minuut tegen Ankara Toprakspor voor het allereerste doelpunt in de geschiedenis van Kayserispor. De club eindigde dat jaar met 9 gewonnen, 9 gelijkgespeelde en 12 verloren duels in 30 wedstrijden op een 9e plaats. Kayserispor had 21 keer het net weten te vinden en incasseerde 33 keer.

In het seizoen 1972-73 werd Kayserispor in de tweede Turkse divisie vóór Trabzonspor kampioen en promoveerde voor het eerst in haar geschiedenis naar de Süper Lig dat toen nog 1.Lig werd genoemd. Na twee seizoenen volgde in 1974-75 degradatie. Trainer Tamer Kaptan wist zijn manschappen, na de bestudering van het Totaalvoetbal van het Oranje van Cruijff, naar sportief geluk te leiden. In het seizoen 1978-79 wist de club andermaal naar het hoogste niveau te promoveren met een recordaantal van 66 doelpunten voor. Slechts het FC Liverpool van Bob Paisley moest in Europa dat seizoen voor worden geduld. Dit succes kon geen verdere vervolg worden gegeven en de club daalde af na slechts één seizoen. In 1984-85 werd alsnog promotie naar de hoogste afdeling afgedwongen, maar het verblijf duurde slechts één seizoen. Zwarte dagen braken aan en de club degradeerde in 1989-90 naar het derde niveau, nadat de selectie van het voorgaande jaar grotendeels was veranderd. Terwijl in 1988-89 nog een zevende plaats werd behaald. Onder voorzitter Niyazi Bahçecioğlu wist Kayserispor in het seizoen 1990-91 kampioen te worden en verwierf het recht om weer op het tweede niveau te acteren. Trainer Nevzat Güzelırmak en zijn ploeg wisten voor de vierde maal in de historie promotie te bewerkstelligen door kampioen te worden in 1992. Na drie succesvolle jaren in de middenmoot volgde in het seizoen 1995-96 nogmaals degradatie. Trainer Samet Aybaba wist het team gelijk het volgende seizoen hoger te brengen, om in het seizoen 1997-98 op doelsaldo voor de vijfde keer af te dalen. Sombere dagen stonden Kayserispor en de stad te wachten. In die tijd promoveerde de tweede club van de stad Kayseri Erciyesspor, ook naar het het tweede niveau. Het seizoen 2003-2004 werd Kayseri Erciyesspor hierin tweede, waardoor deze voor het eerst in de geschiedenis naar de hoogste divisie van het land zou promoveren. Kayserispor werd zesde en slaagde er dus opnieuw niet in om te promoveren. Er waren inmiddels bijna 7 jaren verstreken.

Beide clubs veranderden echter op 9 juli 2004 van plek. Kayseri Erciyesspor, die dat seizoen als tweede eindigde gaf haar plek en rechten over aan Kayserispor en vice versa. Hierdoor kon Kayserispor ondanks de behaalde zesde plaats vanaf de zomer van 2004 weer in de Süper Lig spelen. Recep Mamur trad aan als voorzitter.[3] Het eerste seizoen werd de club 14de. In het seizoen 2005-06 werd onder leiding van hoofdcoach Ertuğrul Sağlam het tot die tijd beste competitieresultaat behaald: na lang derde te hebben gestaan werden ze uiteindelijk vijfde. De goede prestaties werden ook weerspiegeld in de topscorerslijst. Gökhan Ünal was met 25 treffers uit 32 duels bijzonder trefzeker en kroonde zich als eerste Kayserispor speler tot topscorer van de Süper Lig.[4] De vijfde plaats verzekerde een deelname aan de Intertoto Cup. Zo behaalde men als eerste Turkse voetbalclub de UEFA Cup via de Intertoto Cup. In het seizoen 2007-08 nam Tolunay Kafkas de stok over van Sağlam. Dit bleek een gouden greep. In het jaar 2008 behaalde Kayserispor haar grootste succes in de clubhistorie door de Turkse beker na penalty's 11-10 te winnen, ten koste van Gençlerbirliği.[5] In datzelfde jaar was landskampioen Galatasaray in de strijd voor de Turkse Super Cup iets te sterk (1-2).[6] De laatste voetbaljaargang onder Kafkas was met een achtste plaats teleurstellend voor de ambitieuze ploeg. Toch wist Ariza Makukula een aantal van 21 doelpunten uit 29 wedstrijden te scoren om zo de tweede topscoorder namens Kayserispor te leveren.[7] Het seizoen 2013-14 werd een ware rampjaar. Voorafgaand aan het seizoen leek de ploeg mee te kunnen strijden voor een Europese ticket, maar door blessures, arbitrale dwalingen en een gebrek aan creativiteit voorin volgde een onthutsende optreden waardoor degradatie het gevolg was. Een jaar later keerde de club na het kampioenschap in de TFF 1. Lig weer terug op het hoogste niveau.

Per eind 2019 werd Berna Gözbaşı gekozen tot voorzitster van de club. Zij was hiermee de eerste vrouwelijke voorzitter op het allerhoogste Turkse profniveau.[8]

In het seizoen 2021-22 introduceerde de club haar licht blauwe tenues overeenkomstig maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Deze tenues, geïnspireerd door Seltsjoek motieven, met een "Autisme Bewust"-logo werden uitgebracht om aandacht te trekken voor autisme. De club beleefde ditzelfde seizoen een succesvolle bekercampagne door achtereenvolgens Fenerbahçe, Beşiktaş en Trabzonspor uit te schakelen om het in de finale na verlengingen 3-2 af te leggen tegen rivaal Sivasspor.

Sponsordeals[bewerken | brontekst bewerken]

Kayserispor ondertekende in januari 2019 een 2,5-jarig sponsorcontract met Istikbal Mobilya, waardoor de naam van de club Istikbal Mobilya Kayserispor heette.[9] Vanaf januari 2020 werd de clubnaam Hes Kablo Kayserispor als gevolg van een sponsorcontract.[10] Vanaf het seizoen 2021-22 ging de club met Yukatel in zee.[11] Kayserispor zal gedurende het seizoen 2023-24 verder gaan onder de naam Mondihome Kayserispor.[12]

Actieve jaren[bewerken | brontekst bewerken]

1973-1975, 1979-1980, 1985-1986, 1992-1996, 1997-1998, 2004-2014, 2015-

1966-1973, 1975-1979, 1980-1985, 1986-1989, 1991-1992, 1996-1997, 1998-2004, 2014-2015

1989-1991

Stadiontragedie van 1967[bewerken | brontekst bewerken]

Een impressie van Kayseri

Kayserispor is betrokken geweest bij een van de ergste uitspattingen van supportersgeweld in de Turkse voetbalgeschiedenis, ook wel bekend als "de ramp van het Kayseri stadion van 1967", waarbij 43 mensen om het leven kwamen en 300 gewond raakten. De wedstrijd vond plaats op 17 september 1967 tegen de naburige rivaal Sivasspor. De rood-witten reisden met de trein, 20 minibussen en 40 bussen af naar Kayseri. Voor aanvang van de wedstrijd waren er al ongeregeldheden in de stad en de plaatselijke politie verrichtte enkele arrestaties onder de Sivasspor-fans.

De wedstrijd begon om 16:00 uur voor een publiek van 21.000 fans in het stadion van Kayseri. De problemen begonnen in de 20ste minuut toen Kayserispor voetballer Oktay de 1-0 voor de thuisploeg scoorde. Getuigenverklaringen maakten melding van stenengooiende supporters van Sivasspor, die hun frustraties niet de baas waren en de Kayserispor supporters belaagden. Het incident resulteerde in paniek onder de Kayserispor fans en de daaruit voortvloeiende stormloop leidde tot de verdrukkingsdood van twee kinderen. Als wraakactie bestookten Kayserispor fans de Sivasspor supporters met stenen, stokken en messen. De Sivasspor supporters probeerden te vluchten, maar de uitgangspoort zou naar binnen toe openen en door de stormloop was er geen mogelijkheid om de poort te openen, hetgeen tot een verdrukking leidde waarbij 43 mensen omkwamen en 300 gewonden te betreuren vielen.

Het slechte nieuws bereikte de naburige stad Sivas vrij snel en wraakacties waren het gevolg. Dit keer waren het de in Sivas woonachtige mensen uit Kayseri het slachtoffer. Hun huizen, winkels en auto's werden niet gespaard en volledig vernield en in brand gestoken. De toenmalige regering stuurde de nodige mankracht waardoor de situatie weer onder controle werd gebracht.

Beide clubs kregen een publiekverbod van 17 wedstrijden. Er werd ook een verbod ingesteld tegen uitsupporters voor de komende onderlinge wedstrijd later in het seizoen. Daarbovenop werd er voor 5 jaar een verbod ingelast die beide ploegen ervan weerhield tegen elkaar uit te komen. De verantwoordelijke gouverneur van Kayseri en de politiechef werden ontheven uit hun functie.[13]

Het "Nederlandse" Kayserispor[bewerken | brontekst bewerken]

Shota Arveladze

Door de jaren heen hebben veel personen uit het Nederlandse voetbal hun weg gevonden naar Kayserispor. Vanaf mei 2010 stond de club uit Centraal-Anatolië onder de hoede van voormalig Ajacied en AZ'er Shota Arveladze. Hij tekende voor twee jaar.[14] De Georgiër werd aangetrokken op aanbeveling van ex-ploeggenoot en naar Gaziantepspor vertrekkend Kayserispor-trainer Tolunay Kafkas. Daarnaast speelde het gezamenlijke verleden met technisch directeur Süleyman Hurma bij Trabzonspor een rol. In navolging van Arveladze tekende de Nederlander Gerard van der Lem als assistent-trainer.[15] Het trio werd compleet met Laszlo Jambor, die meer dan een decennium Ajax diende.[16]

In januari 2011 mocht het trio Nordin Amrabat van PSV verwelkomen.[17] In de zomer kwam Engin Bekdemir, een andere ex-PSV'er, over van FC Porto en tekende voor vier jaar.[18] Na het vertrek van Van der Lem versterkte Jan Nederburgh, ex-keeperstrainer van AZ, vanaf het seizoen 2011-2012 de technische staf.[19][20] In september 2011 verlengde de club het contract van Arveladze met twee jaar tot juni 2014.[21]

Per januari 2012 haalde Kayserispor een andere bekende Nederlander binnen. Dit keer was het Diego Biseswar die het Rotterdamse Feyenoord verruilde voor een Turks avontuur. Hij tekende voor 4,5 jaar.[22] In juli 2012 kwam Ömer Bayram transfervrij over van NAC Breda.[23] Op verzoek van Arveladze keerde Gerard van der Lem vanaf het seizoen 2012-13 terug bij Kayserispor om de jeugdopleiding te herstructureren.[24] Oktober 2012 legde de voormalig Georgische spits zijn taken als trainer bij Kayserispor neer.[25] Van der Lem, Jambor en Nederburgh volgden zijn voorbeeld.

Yener Arıca werd in januari 2013 de nieuwste aanwinst uit Nederland. De voormalig Ajacied tekende voor 4,5 jaar.[26]

In juli 2015 verliet Deniz Türüç Go Ahead Eagles om voor drie jaar te tekenen bij Kayserispor.[27] Yusuf Çekiç is een in 1995 te Almelo geboren voetballer. In 2007 kwam hij bij de jeugd van Genclerbirligi SK. Via Genclerbirligi en Hacettepe vond hij zijn weg naar Kayserispor. Hij ondertekende eind augustus 2015 een contract van twee jaar.[28]

Adnane Tighadouini speelde tot het eind van het seizoen 2015-16 op huurbasis bij Kayserispor. De aanvaller kwam over van Málaga CF.[29]

Vanaf januari 2017 mag Bora Barlas zich een professionele speler van Kayserispor noemen. De in Zutphen geboren middenvelder had in het verleden de overstap gemaakt van FC Zutphen naar de E-tjes van De Graafschap.[30] Hij speelde al sinds 2012 in de jeugd van Kayserispor.[31]

Oud-Ajacied Dejan Meleg maakte op 28 juni 2017 een overstap van FK Vojvodina naar Kayserispor. Hij tekende voor drie jaar.[32]

Voor het seizoen 2018-2019 werd Bilal Başacıkoğlu van Feyenoord aangetrokken. Hij tekende een contract van drie jaar.[33] Enschedeër Tjaronn Chery maakte hetzelfde seizoen op huurbasis de overstap van de China Super League naar Kayserispor.[34]

Ben Rienstra was vanaf augustus 2019 een ander Nederlandse aanwinst, die SC Heerenveen na een jaar inruilde voor de club uit Cappadocië voor een bedrag van circa €500.000. Hij tekende voor twee jaar.[35] Ümran Zambak van de amateurs van HVV Tubantia maakte ook de overstap naar Kayseri in augustus 2019. Na vooral in de onder 19 competitie te hebben gespeeld maakte hij tegen Trabzonspor zijn Süper Lig debuut, nadat hij tegen Bayrampaşa al zijn Turkse Cup debuut had gemaakt.[36]

Eind januari 2021 maakte Kevin Luckassen zijn transfer van FC Viitorul Constanța naar Kayserispor. Hij tekende tot en met medio 2023. Twee jeugdexponenten van het Nederlandse voetbal, Hagenees Kenan Benjamin Dağsoy en Miraç Akdeniz van Kozakken Boys (ex-Feyenoord jeugd), sloten zich begin 2021 aan bij het onder 19-elftal. Zomer 2021 sloot Vitessenaar Bilal Bayazıt zich aan bij de rood-gele club. Op de laatste speeldag van het seizoen 2021-22 maakte voormalig Spartaan Talha Karataş zijn debuut. Kürşat Babamoğlu, afkomstig van Forum Sport, behoorde ook voor het eerst tot de wedstrijdselectie.

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Het RHG Enertürk Enerji Stadion (Kadir Hasstadion) is een multifunctioneel stadion in Kayseri. Het maakt deel uit van een complex van sportlocaties gesitueerd aan de randen van de stad, als onderdeel van het Atatürk Sport Complex. Dit stadion verving het Kayseri Atatürkstadion, dat sinds 1964 in gebruik was. Sinds 8 maart 2009 wordt (werd) het nieuwe stadion gebruikt voor de thuiswedstrijden van Kayserispor (en Kayseri Erciyesspor). Het stadion heeft een capaciteit van 32.864 zitplaatsen en is deels overdekt. Het stadion bevat enkele restaurants, cafés en VIP-ruimtes voor fans. Er zijn twee winkelcentra in de nabijheid en er is parkeergelegenheid voor 1.785 auto's. De sneltram van Kayseri, Kayseray passeert dicht bij het stadion, waardoor toeschouwers een ander alternatief dan de bus of auto wordt geboden.

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Technische staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie
Recep Uçar Vlag van Turkije Turkije Hoofdtrainer
Fevzi Korkmaz Vlag van Turkije Turkije Assistent-trainer
Mesut Kır Vlag van Turkije Turkije Assistent-trainer
Behram Zülaloğlu Vlag van Turkije Turkije Keeperstrainer
Can Emre Kaplanoğlu Vlag van Turkije Turkije Atletiek-trainer
Erdi Arslan Vlag van Turkije Turkije Fitness trainer
Oğuzhan Arslan Vlag van Turkije Turkije Analist

Medische & ondersteunende staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie
Mehmet Karakuş Vlag van Turkije Turkije Dokter
Emre Şengil Vlag van Turkije Turkije Fysiotherapeut
Eren Yıldırım Vlag van Turkije Turkije Fysiotherapeut
Ömer Genç Vlag van Turkije Turkije Masseur
Murat Karakaya Vlag van Turkije Turkije Masseur
Ahmet Yıldız Vlag van Turkije Turkije Masseur
Emre Taşçı Vlag van Turkije Turkije Diëtist
Serdar Sucan Vlag van Turkije Turkije Psycholoog
Muammer Kaya Vlag van Turkije Turkije Materiaalverzorger
Mehmet Şen Vlag van Turkije Turkije Materiaalverzorger
Mustafa Yücegöğ Vlag van Turkije Turkije Materiaalverzorger

Selectie 2023/2024[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam
Doelmannen
1 Vlag van Turkije Onurcan Piri
12 Vlag van Turkije Abdulkadir Taşdan
25 Vlag van Nederland Bilal Bayazıt
39 Vlag van Turkije Mehmet Şamil Öztürk
Verdedigers
Vlag van Turkije Bilal Ceylan
3 Vlag van Ghana Joseph Attamah
4 Vlag van Griekenland Dimitrios Kolovetsios Aanvoerder
5 Vlag van Iran Majid Hosseini
14 Vlag van Turkije Muhammed Eren Arıkan
17 Vlag van Nigeria Anthony Uzodimma
19 Vlag van Turkije Ahmet Kağan Malatyalı
23 Vlag van Frankrijk Lionel Carole
33 Vlag van Turkije Hasan Ali Kaldırım
35 Vlag van Turkije Mert Dinç
42 Vlag van Noorwegen Mirkan Cevdet Buğurcu
54 Vlag van Turkije Arif Kocaman
92 Vlag van Guinee Julian Jeanvier
Middenvelders
6 Vlag van Iran Ali Karimi
8 Vlag van Turkije Kartal Kayra Yılmaz
10 Vlag van Kameroen Olivier Kemen
16 Vlag van Turkije Mehmet Eray Özbek
21 Vlag van Turkije Yiğit Emre Çeltik
24 Vlag van Turkije Berat Eskin
26 Vlag van Turkije Baran Ali Gezek
28 Vlag van Turkije Ramazan Civelek
89 Vlag van Ghana Yaw Ackah
Aanvallers
Vlag van Turkije Berkan Aslan
7 Vlag van Portugal Miguel Cardoso
9 Vlag van Senegal Mame Thiam 2e Aanvoerder
11 Vlag van Turkije Gökhan Sazdağı 3e Aanvoerder
13 Vlag van Kameroen Stéphane Bahoken
20 Vlag van Guinee-Bissau Carlos Mané
22 Vlag van Turkije Hayrullah Erkip
70 Vlag van Portugal Aylton Boa Morte
99 Vlag van Turkije Talha Sarıarslan

Verhuurde spelers 2023-2024[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Nationaliteit Naam Naar club
88 Vlag van Turkije Turkije Ethem Balcı Vlag van Turkije Inegölspor
77 Vlag van Turkije Turkije Nurettin Korkmaz Vlag van Turkije Inegölspor

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitieresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

[37] [38] [39] [40]

Kayserispor in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Toelichting op de tabel: #Q = #kwalificatieronde / #voorronde, #R = #ronde, PO = Play-off, Groep (?e) = groepsfase (+ plaats in de groep), Competitie (?e) = competitiefase (+ plaats in de competitie), 1/16 = zestiende finale, 1/8 = achtste finale, 1/4 = kwartfinale, 1/2 = halve finale, TF = troostfinale, F = finale, T/U = Thuis/Uit, BW = Beslissingswedstrijd, W = Wedstrijd, PUC = punten UEFA-coëfficiënten.

Uitslagen vanuit gezichtspunt Kayserispor

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
2006 Intertoto Cup 2R Vlag van Hongarije FC Sopron 4-3 3-3 (U) 1-0 (T) 0.0
3R Vlag van Griekenland AE Larissa 1964 2-0 0-0 (U) 2-0 (T)
2006/07 UEFA Cup 2Q Vlag van Albanië SK Tirana 5-1 2-0 (U) 3-1 (T) 3.0
1R Vlag van Nederland AZ 3-4 2-3 (U) 1-1 (T)
2008/09 UEFA Cup 1R Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain 1-2 1-2 (T) 0-0 (U) 1.0

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 4.0

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Primeurs van Kayserispor[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eerste Trainer: Erdoğan Gürhan
  • Eerste Transfer: Muharrem Özkan
  • Eerste Aanvoerder: Oktay Aktan
  • Eerste Seizoen: 1966-67 / 2. Lig / Rode Groep (equivalent van het huidige 1. Lig)
  • Eerste Wedstrijd: Kayserispor - Ankara Toprakspor: 1-0
  • Eerste Goal: 17de minuut Yener Kurtgil (Kayserispor - Ankara Toprakspor)
  • Eerste Elf: Muharrem, Tayfun, Oktay, Şevki, Nejat, Erdoğan, Orhan, Yener, İsmet, Numan, Celal
  • Eerste Süper Lig Seizoen: 1973-74
  • Eerste Europese Wedstrijd: 2006 / UEFA İntertoto Cup / Sopron - Kayserispor: 3-3
  • Eerste Europese Goal: Sopron - Kayserispor / Gökhan Ünal 38ste minuut
  • Eerste Topscorer: 2005-06 / Gökhan Ünal / 25 goals

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
UEFA Intertoto Cup 1x 2006
Nationaal
1. Lig 4x 1973, 1985, 1992, 2015
Beker van Turkije 1x 2008

Verbonden aan Kayserispor[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Voorzitter
1966-1971 Rıfat Gönen
1971-1971 Alpay Aktan
1971-1972 Üveyis Molu
1972-1973 Şaban Cenkçi
1973-1973 Zafer Özden
1973-1973 Üveyis Molu
1974-1975 Erdal Yeğenağa
1975-1982 Osman Erköse
1982-1982 Adem Kaya
1982-1982 Mustafa Elmaağaçlı
1982-1983 Osman Erköse
1984-1984 Sami Yangın
1984-1986 Mehmet Haymanalı
1986-1986 İbrahim Timuçin
1986-1987 Mehmet Haymanalı
1987-1988 Osman Erköse
1988-1990 Yaşar Öz
1990-1991 Niyazi Bahçecioğlu
1991-1992 Ali İhsan Alçı
1992-1993 Niyazi Bahçecioğlu
1993-1994 Şükrü Karatepe
1994-1996 Mehmet Özhaseki
1996-1997 Şükrü Karatepe
1997-2000 Mehmet Özhaseki
2000-2000 Enver Kemaoğlu
2000-2000 Ahmet Demircioğlu
2000-2001 Mehmet Özhaseki
2001-2003 Mete Eke
2003-2003 Recep Mamur
2003-2004 Memduh Büyükkılıç
2004-2014 Recep Mamur
2015-2015 Bekir Yıldız
2015-2016 Recep Mamur
2017-2019 Dr. Erol Bedir
2019-2022 Berna Gözbaşı
2022-heden Ali Çamlı

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1966-1968 Erdoğan Gürhan
  • 1968-1969 Şükrü Ersoy
  • 1969-1970 Nazım Koka
  • 1970-1971 Naci Özkaya
  • 1971-1972 Erdoğan Gürhan
  • 1972-1973 Yüksel Alkan en Sabri Kiraz
  • 1973-1974 Richard Bresford en Nazım Koka
  • 1974-1977 Tamer Güney
  • 1978-1979 Tamer Kaptan
  • 1979-1980 Tamer Güney
  • 1981-1982 Kadri Aytaç
  • 1983-1984 Fehmi Kuş
  • 1984-1985 Erkan Kural
  • 1985-1986 Gündüz Tekin Onay
  • 1986-1991 Candan Dumanlı
  • 1991-1993 Nevzat Güzelirmak
  • 1993-1994 Samet Aybaba en Kamuran Yavuz
  • 1994-1995 Nevzat Güzelirmak en Raşit Çetiner
  • 1996-1997 Samet Aybaba
  • 1997-1998 Gheorghe Mulţescu
  • 1998-1999 Fehmi Kuş
  • 1999-2001 Mustafa Çapanoğlu
  • 2002-2003 Celal Kıbrızlı, Reha Kapsal en Mustafa Çapanoğlu
  • 2003-2004 Levent Eriş en Oğuz Çetin
  • 2004-2005 Hüsnü Özkara en Hikmet Karaman
  • 2005-2007 Ertuğrul Sağlam
  • 2007-2010 Tolunay Kafkas
  • 2010-2012 Shota Arveladze
  • 2012-2014 Robert Prosinečki
  • 2014-2014 Jose Domingos Paciencia en Ertuğrul Seçme (interim)
  • 2014-2015 Mutlu Topçu en Cüneyt Dumlupinar
  • 2015-2016 Tolunay Kafkas
  • 2016-2016 Hakan Kutlu en Ertuğrul Seçme (interim)
  • 2017-2017 Sergen Yalçın
  • 2017-2017 Mesut Bakkal
  • 2017-2018 Marius Șumudică
  • 2018-2018 Ertuğrul Sağlam
  • 2018-2019 Hikmet Karaman
  • 2019-2019 Samet Aybaba
  • 2019-2020 Robert Prosinečki
  • 2021-2021 Yalçın Koşukavak
  • 2021-2022 Hikmet Karaman
  • 2022-2023 Çağdaş Atan
  • 2023-heden Recep Uçar

Bekende (ex-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de lijst van spelers van Kayserispor voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.

Supportersverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Kapalı Kale is de grootste supportersvereniging van Kayserispor. De vereniging is gevestigd in Kocasinan, het centrum van de stad. Buiten Kayseri zijn er ook verenigingen in Ankara, Antalya, Gaziantep, Istanboel, Nevşehir, Niğde, Sivas en Nederland. Ahmet Dirgenali is de voorzitter van deze supportersvereniging.[41]

In Nederland bestaat de Kayserispor Vereniging Nederland met standplaats Dordrecht.[42]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Başaran, Kenan (2017). Sivas-Kayseri: Türkiye'nin büyük futbol faciası. İletişim Yayınları. ISBN 978-975-05-2270-3
  • Cengiz, Mustafa (1998). Kayserispor Tarihi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]