1939-1940 Kış Taarruzu - Vikipedi

1939-1940 Kış Taarruzu (Çince=冬季攻勢) İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında Ulusal Devrimci Ordusu ile Japon İmparatorluk Ordusu arasındaki en büyük çatışmalardan biriydi, bu savaşta Çin kuvvetleri birden fazla cephede ilk büyük karşı saldırılarını başlattı. Bu saldırı asıl hedeflerine ulaşmada başarısız olmasına rağmen, bazı araştırmalar bunun Japon kuvvetlerine ağır bir darbe ve Japon askeri komutanlığına büyük bir şok olarak geldiğini göstermiştir. Çin kuvvetlerinin bu kadar büyük çapta bir saldırı operasyonu başlatmasını beklemiyordu.

Nisan 1940'a gelindiğinde, Japon ordusu operasyonla başarılı bir şekilde durdu. Bununla birlikte, kuzey taraftan yapılan bir Japon karşı saldırısı Ningxia'yı ele geçiremedi ve Suiyuan'da Çinli Müslüman güçler tarafından yenilgiye uğradı.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin ordusu ana hedeflerinin çoğunu karşılayamamasına rağmen, ana hedeflerinden birini başararak Japon Ordusunun Çin'deki gücünü azalttılar. Taarruz boyunca, 20.000'den fazla Japon askeri öldürüldü, yaklaşık 400'ü esir alındı, 9 nakliye gemisi hasar gördü ve batırıldı ve 11 topçu ve 2.700'den fazla tüfek ele geçirildi.

Mukden Olayından sonra Japon Ordusu kuzeydoğu Çin'i çok az güçlükle kolayca ele geçirdi. Marco Polo Köprüsü Olayından sonra, birkaç seferde bazı ağır kayıplara uğramak dışında, Japonlar görece kolaylıkla Çin topraklarının çoğunu ele geçirdiler. İki yıl süren savaştan sonra Japonlar, KMT'nin büyük bir karşı saldırı başlatma kapasitesine sahip olmasını asla beklemedi. Kış Saldırısının Japon Ordusu üzerinde büyük bir psikolojik etkisi oldu.

Bu taarruz aynı zamanda KMT'nin Japonları yenmeye ve savaşı sürdürmeye kararlı olduğunu da gösterdi. İngilizler ve Amerikalılar, Çinliler Direniş Savaşlarını sürdürdükleri sürece, Japon Ordusunun temelde tamamen bağlanacağını ve faşist Nazi Almanyası'na neredeyse hiç yardım edemeyeceğini anladılar. Sonuç olarak, İngiltere ve Amerika Çin'e büyük miktarlarda borç vermeye başladı. Bu, KMT'nin Japonlara direnmeye devam etme kararlılığına kesinlikle çok yardımcı oldu.